Het Zuiden van Mozambique

Het Zuiden van Mozambique: idyllische stranden

Het zuidelijke deel van Mozambique (van Ponta d’ Ouro tot aan de Bazaruto Archipel) is het best ontwikkelde deel van het land en wordt het meest bezocht door toeristen. Het staat vooral bekend om de vele goede stranden. Vanuit Zuid-Afrika is dit deel van Mozambique goed te bereiken en het biedt alles waar je van kunt dromen; idyllische stranden, levendige steden maar ook pure wildernis. De goede stranden en de koraalriffen maken het voor duikers en strandliefhebbers een eldorado om te verblijven. Verder landinwaarts zijn er in het zuiden van Mozambique diverse wildparken en natuurgebieden die het bezoeken waard zijn.

Maputo
Een reis door Mozambique is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Maputo. Maputo ademt historie waar de gevolgen van de jarenlange oorlog nog niet zijn uitgewist. Tegelijkertijd is het een moderne Afrikaanse hoofdstad die van alle gemakken is voorzien. De architectuur toont duidelijk de Portugese invloeden, er is volop swingende muziek en er zijn talloze restaurantjes met de meeste smakelijke gerechten op de menu-kaart. Bezoek de lokale markt of het bijzondere treinstation ontworpen door Gustav Eiffel.

Bazaruto Archipel / Bazaruto National Park
Misschien wel het mooiste stukje van Mozambique is de Bazaruto Archipel. De archipel ligt voor de kust van Vilanculos en bestaat uit meerdere eilanden waaronder Bazaruto Island en Benguera Island. Helder azuurblauw water gevuld met kleurrijke vissoorten, hagelwitte stranden en de bijna altijd stralende zon maakt het voor duikers, snorkelaars en strandliefhebbers een paradijs. Dolfijnen, koraalriffen, flamingo’s en schildpadden, het is hier allemaal te zien. Hier kun je je laten verwennen in luxe en totaal ontspannen.

Vilanculos
Vilanculos is een kleine stad aan de kust van de Indische Oceaan en voor bezoekers van de Bazaruto Archipel is het de toegangspoort tot hun strandvakantie. In Vilanculos draait alles om zon, zee en strand en de bijbehorende activiteiten. Vanuit Vilanculos zijn er volop mogelijkheden om te duiken en ook het maken van een tocht met een traditionele dhow (zeilboot) is hier geen probleem. De vismarkt is ook zeker het bezoeken waard.

Inhambane
Inhambane is één van de oudste koloniale steden van Zuidelijk Afrika en is zeker een bezoek waard. Bezoek de Cathedral of Nossa Senhora de Conceicao of de moskee van Inhambane. De prachtige kustlijn en de stranden zijn echter de grootste attractie. En laten we het Manta Reef niet vergeten waar je daadwerkelijk manta’s kunt zien, maar ook walvissen en de walvishaai.

Tofo
Duikers voelen zich thuis in Tofo niet ver van de kustplaats Inhambane. Tofo Beach is een populaire kustplaats met vele accommodaties en een altijd gezellige sfeer. Er zijn hier tal van activiteiten te ondernemen: paardrijden op het strand, kayakken, een boottocht op zoek naar dolfijnen, walvissen of de reusachtige walvishaai die hier regelmatig gezien wordt.

Barra
Net als Tofo draait in Barra alles om het strandleven. Duiken, snorkelen of heerlijk relaxen aan het strand. Barra Beach heeft geen stadje zoals Tofo waardaar Barra iets minder levendig is, maar bij velen juist daardoor zo geliefd is. Bij Barra Beach komt het water uit de Inhambane Bay samen met het water uit de Indische Oceaan. De mangroves bieden een broedplaats voor grote aantallen vogels. Perfect dus voor strandliefhebbers, maar ook voor vogelaars.

Maputo Special Reserve
Op nog geen twee uur rijden van Maputo bevindt zich het Maputo Special Reserve voorheen bekend als het Maputo Elephant Reserve. Het park wordt gekenmerkt door een mooie kustlijn, bossen en grasland. De meeste olifanten zijn ten tijde van de oorlog uitgeroeid, maar inmiddels zijn er al weer ruim 180 olifanten in dit reservaat te vinden. Daarnaast vind je hier nijlpaarden, schildpadden en vele vogelsoorten.

Limpopo National Park
Samen met Zuid-Afrika’s Kruger National Park en het Gonarezhou National Park in Zimbabwe vormt het Limpopo National Park in Mozambique het Great Limpopo Transfrontier Peace Park. Limpopo National Park kan nog niet tippen aan de hoeveelheid groot wild in Kruger Park, maar klein wild, krokodillen en vogels leven hier in overvloed. De rivieren en wildernis vormen een prima achtergrond voor het maken van kanotochten en wandelingen.

Banhine National Park en Zinave National Park
Zowel Banhine National Park als Zinave National Park worden nog weinig bezocht door toeristen en zijn nog in ontwikkeling. De infrastructuur maakt het reizen door deze parken een avontuurlijke onderneming. De natuurliefhebber zal hier echter volop genieten van de ruige wildernis. Hoewel er ten tijde van de oorlog veel gestroopt werd, herstelt de wildpopulatie zich langzaam. Je hebt hier kans om oog in oog te staan met buffels, sabelantilopen, hartebeesten, zebra’s, wildebeesten, maar ook struisvogels, impala’s, koedoes of de zeldzame oribi-antilope. Er zijn plannen om beide parken deel te laten uitmaken van het Great Limpopo Transfrontier Park.

Xai-Xai
Xai-Xai is een levendige kustplaats met markten, winkels, en vele restaurantjes. Het strand van Xai-Xai is een populaire toeristenbestemming. Het koraalrif dat hier langs de kust loopt, biedt snorkelaars en duikers goede mogelijkheden om het onderwaterleven van Mozambique te verkennen.

Bilene
Bilene is net als de andere kustplaatsen een echte strandbestemming. Op nog geen 140 kilometer van Maputo en ook niet ver van Zuid-Afrika is Bilene populair onder Zuid-Afrikaanse toeristen. Niet ver van Bilene vind je de Uembje lagune met extreem helder water. Er zijn hier veel activiteiten mogelijk; quadbiken en windsurfen of met een motorboot een tochtje maken. De sportieve vakantieganger hoeft zich hier net als in de andere kustplaatsen van Mozambique niet te vervelen.