Het midden van Mozambique

Het Midden van Mozambique; ongerepte natuur

Het centrale deel van Mozambique (grofweg het gebied tussen de Bazaruto Archipel en Nampula) heeft minder toegankelijke stranden dan het zuiden van Mozambique. Het midden van Mozambique heeft echter andere kwaliteiten die een bezoek aan dit deel van Mozambique rechtvaardigt. Natuurliefhebbers en hikers zullen zich hier juist thuis voelen. Een reis door dit deel van Mozambique geeft de reis een veel completer beeld van het land. Dit deel van Mozambique fungeert ook als een belangrijke toegangspoort tot andere Afrikaanse landen. De Tete-corridor verbindt Mozambique met Zimbabwe, Malawi en Zambia. Reizigers die ook deze landen aan doen, zullen dus juist door dit deel van Mozambique reizen.

Gorongosa National Park
Het Gorongosa National Park behoorde ooit tot één van de wildrijkste parken van Zuidelijk Afrika. De oorlog in Mozambique heeft hier helaas een einde aan gemaakt. De grote aantallen leeuwen, olifanten, nijlpaarden en neushoorns die eens dit park bevolkten, zijn daardoor sterk teruggelopen. De flora en fauna zijn nog steeds niet op het niveau van voor de oorlog, maar een bezoek aan het Gorongosa National Park is zeker aan te bevelen. Het vogelleven is uitbundig en ook heb je hier een goede kans op het zien van buffels, zebra’s en wildebeesten. Gorongosa National Park biedt daarnaast de reiziger een unieke mix aan landschappen en een grote biologische diversiteit. Het ene moment bevind je je op de savannes en het andere moment bevind je je in zeer bosrijk gebied.

Chimanimani Mountains / Chimanimani National Reserve
In het grensgebied tussen Zimbabwe en Mozambique liggen de indrukwekkende Chimanimani Mountains. Mount Binga is met 2436 meter de hoogste piek van Mozambique. Het Chimanimani National Reserve huist vele zeldzame planten. Maar liefst 90 plantensoorten vind je alleen hier en nergens anders ter wereld. Ook het vogelleven is uitbundig. Wandelaars zullen hun hart hier ophalen. Er zijn talloze routes die variëren van één dag tot een week, of zelfs nog langer.

Beira
Beira, gelegen aan de kust met de Indische Oceaan, is de tweede stad van Mozambique. Het is daarnaast de grootste havenstad van het land en staat bekend om het nachtelijke uitgaansleven. De stad ademt het koloniale verleden en ook in de architectuur zijn nog Portugese en Arabische invloeden terug te zien. Een bezoek aan één van de vele markten is een aanrader.

Mozambique Reizen

Niet veel georganiseerde reizen bezoeken het midden en Noorden van Mozambique. Met de combinatie reis door Zambia en Malawi bezoek je ook dit deel van Mozambique via Tete. Met een selfdrive 4×4 reis kun je meer ontdekken van dit deel van het land.