Praktische informatie

Algemeen

Mozambique telt ongeveer 22 miljoen inwoners. Ongeveer 35% van de bevolking is christelijk en 30% is moslim. Daarnaast zijn er nog vele kleine traditionele geloven. De officiële taal in Mozambique is het Portugees, al spreekt niet iedereen dit. Er zijn vele lokale talen en ook Swahili wordt door een groot deel van de bevolking gesproken. In hotels wordt over het algemeen Engels gesproken.

Geld

De munteenheid van Mozambique is de Metical (meervoud Meticais). Voor de huidige koers kijk je op de website van OANDA (www.oanda.com/currency/converter/ . Het is niet nodig om van te voren Meticais aan te schaffen. Neem voldoende Amerikaanse Dollars (nieuwe biljetten en niet te grote coupures) en/of Zuid-Afrikaans Randen (pinnen in Zuid-Afrika) mee en deze kunnen zonder problemen ter plekke worden omgewisseld. Vaak is het ook mogelijk om bij hotels met Amerikaanse Dollars of Zuid-Afrikaanse Randen te betalen. Euro’s worden nog niet overal geaccepteerd en veelal krijg je daar een slechte koers voor.

Pinnen

In de grote steden in Mozambique is het mogelijk om geld te pinnen met je creditcard. De meeste pinautomaten accepteren alleen Visa-card, slechts een enkele automaat accepteert MasterCard.

Creditcard

In Mozambique is het betalen met je creditcard op steeds meer plekken mogelijk. In de duurdere hotels is dit meestal geen probleem, maar bij kleinere en eenvoudigere hotels is dit nog niet overal mogelijk. Als er een creditcard wordt geaccepteerd is dit meestal Visa-card.

Travellercheques

Op steeds minder plekken kun je terecht met Travellercheques, zo ook in Mozambique. Zorg dus dat je andere mogelijkheden hebt om te betalen.

Paspoort & Visum

Nederlanders die naar Mozambique reizen hebben een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Mozambique. Tevens hebben Nederlanders een visum nodig. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Mozambique in Brussel of via de Visumdienst. Belgen die naar Mozambique reizen hebben een paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is na vertrek uit Mozambique. Tevens hebben Belgen een visum nodig. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Mozambique in Brussel.

Ambassade van de Republiek Mozambique
Sint-Michielslaan 97
1040 Brussel (Etterbeek)

Tel: +32(0)2 736 25 64
Tel: +32(0)2 736 00 96
Fax: +32(0)2 732 06 64

Kaart adres Ambassade in Brussel

Eventueel is het mogelijk om het visum aan de grens met Mozambique te verkrijgen. Dit kost echter veel tijd en is afhankelijk van de medewerking van de grenspost.

Handige links:

• Belgische ambassade Mozambique
• Nederlandse ambassade in Mozambique
• Reisadvies Mozambique (Belgie)
• Reisadvies Mozambique (Nederland)
• Selfdrive4x4 Mozambique

Gezondheid & vaccinaties

In Mozambique komt malaria voor. Goede voorzorgsmaatregelen zijn dus belangrijk. Een DTP en Hepatitus-A, vaccinatie en een Cholera-stempel zijn aan te raden.

Tongasabi Safaris is geen medische instelling. De aanbevolen vaccinaties kunnen wijzigen en per regio verschillen. Laat je voor vertrek dan ook goed informeren over de laatste stand van zaken door je plaatselijke GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) Ook over een eventuele Gele Koorts vaccinatie kunnen zij je informeren.

Vliegen naar Mozambique

Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland of België naar Mozambique. De meeste vluchten gaan via Johannesburg of anders via Lissabon. Groepsreizen en selfdrive4x4 vakanties naar Mozambique starten overigens vrijwel allemaal vanuit Johannesburg in Zuid-Afrika. Tongasabi Safaris kan in combinatie met een reis de vluchten voor je verzorgen.

Tijdverschil Mozambique

In onze zomertijd is er geen tijdverschil met Mozambique. In onze winter is het in Mozambique één uur later dan bij ons.